Sfântul Doru… Doru de Herculane

Bietul Doru.. de Herculane! După ce l-am făcut baron, acum „veni” timpul să-l sanctific!

De fapt așa mi-a venit ideea: de la Ziua îndrăgostiților / Valentin’s Day. Mi-am amintit că din nou sărbătorim pe 14 februarie un sfânt neortodox: Sf. Valentin, care deși e catolic, nu-i trecut nici măcar în calendarul lor (http://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-valentin-ortodoxiei-123499.html).

Avem și noi Sfinții noștri: Valentin, Valente, Valentina, care însă nu au de-a face cu îndrăgostiții.

Apoi numele Valentin înseamnă curajos, puternic (din latinescul valens) și în românește nu are legătură cu iubirea, cum are de exemplu.. dor(u). Aha, Doru. Ce-ar fi ca românii să-l serbeze pe Sfântul Doru! Care Doru? De la Sculărie! Nu, ăla de Herculane. Bun. Deci Sfântul Doru de Herculane (pentru că mi-era dor de orașul natal și chiar îi duceam doru!).

Câți ca mine? O mulțime.. Toți cei care au copilărit în Băile Herculane și au plecat în lume pentru o viață mai bună!..

Așa cum stafia de la Hotelul Decebal a ajuns subiect de știre (prin 2008) pentru a simboliza decăderea stațiunii, Sfântul Doru de Herculane poate deveni simbolul creativității unei comunități care caută resurse.. Nu de supraviețuire, ci de a renaște așa cum a fost cândva.

Să nu uităm faptul că înaintașii noștri vor fi fost țărani, dar au stat la masă cu împărații!

Bine, înțeleg că trăim cu spaima de ridicol și de a nu fi priviți ca niște ciudați. Chiar eu, scriind acest text, mă simt ușor deplasată. Dar știu că sentimental zădărniciei vine dintr-o educație rigidă care interzice jocul, creația, imaginația!..

Și totuși cât de mult îmi place Superman în costumul său roș-albastru, de stelist!

Așadar.. Nu știu ce părere aveți voi, dar pentru mine un lucru e sigur… De ziua îndrăgostiților, Doru a devenit Sfânt! Fie el Doru.. de Herculane sau chiar de România!

PS: Cum ar trebui să arate Doru de Herculane sau Sfântul Doru de Herculane? (Veniți cu idei de Doru’s Day! Creați, nu vă sfiiți, chiar dacă ar fi să-l pictați pe Hercule în roz!) Desigur trebuie să amintesc de premiul surpriză.. (să văd ce găsesc prin casă) pentru cele mai bune lucrări!

Advertisements
This entry was posted in Home. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s